GLC_EXT01-140810r1aScope:

OT9 Design was commissioned to add a gymnasium to the existing school, to be used by both the church and the school. The total scope of the project included replacing 4,000 square feet of the existing structure and an addition of 3,000 square feet, resulting in a new 7,000 square foot structure.

Taking a sustainable approach, the project will be completed using as many reclaimed materials as possible and utilizing passive design.

 

 

3Unique Challenges:

  • Solar orientation – worked to overcome poor solar orientation via passive design, leveraging the environment to sustain as much natural light as possible.
  • Utilization of prevailing winds for passive cooling to provide open air on nice days. Incorporation of a rain water cistern, using water naturally, as if site had not been built on – thus creating microenvironments which provide passive cooling.
  • Passive design theory – Leveraging nature’s resources, primarily air and light, to be supplemented with manmade elements as needed.
  • Active design – incorporating angled roof to shed rain water from problem areas such as the courtyard, to be handled in cisterns and rain gardens. Utilization of solar optimization to help offset energy and air conditioning needs at peak times.
  • Integration into 1960’s construction and design, maintain the integrity of the iconic church.

GLC_INT02-140824Projected Results:

The new space will almost be double the size of the existing structure, but twice as efficient, resulting in net neutral energy. The new 7000 square foot structure will use the same amount of energy as the existing 4000 square foot structure, allowing church to maintain its current operating budget.

We anticipate recovering at least 50% of existing materials to apply to this project, including its iconic oak tree, which will be used for various furnishings, benches, and a cross. Anything unused materials will be donated to a company that reclaims wood.  We will also incorporate Ashlar stone to into existing aesthetics.

No VOC (volatile organic compounds) paint will be used – for the health of students, congregation as well as builders. The project will serve as an educational tool for students, church members and surrounding community. The 12 windows on west elevation serve to evoke the 12 apostles, and will reflect light out at night.